BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, December 26, 2011

Remaja dan Rakan

REMAJA .. Mengikut dalam kamus dewan , remaja merupakan golongan yang mulai dewasa , sudah akil baligh , sudah cukup umur untuk berkahwin .. Dalam erti kata lain remaja merupakan golongan yang berada dalam lingkungan pertengahan .. umur remaja biasanya antara 12 hingga 22 tahun .. Sungguh ramai remaja di negara kita ini , tetapi tidak ramai yang merupakan golongan pemangkin atau pemimpin negara pada masa akan datang .. Hal ini kerana remaja marcapada ini lebih minat untuk bersosial dan berhibur .. betul kan ? Jawapannya mestilah "ya" .. Hal ini kerana hiburan dan bersosial adalah lumrah atau fitrah hidup seseorang hamba Allah itu .. Bayangkan kalau kita hidup tanpa hiburan , semuanya dipandang serius , akhirnya kita juga bosan bukan ? .. Islam juga tidak pernah melarang umat-Nya untuk berhibur tetapi telah ditetapkan batas dan syarat-syarat tertentu ..
Persoalannya bukan itu , tetapi persoalan bagaimana seseorang REMAJA itu dapat menghindarkan diri daripada terjebak dalam gejala sosial .. Fokus utama yang paling penting adalah pemilihan rakan .. Rakan merupakan orang yang paling rapat dengan kita selain ibu bapa .. Semua orang pasti ade rakan mereka sendiri .. Rakan yang baik sentiasa berada dekat dengan kita sama ada dalam senang atau kesusahan ..
Antara pemilihan rakan yang sangat baik adalah seperti berikut :
1. Setia - Dalam erti kata lain , dia sentiasa ada dengan kita .. dia boleh menjadi pendengar akan semua permasalahan yang kita hadapi ..
2. Menutup aurat - Rakan yang menutup aurat akan memberi semangat untuk kita menutup aurat juga .. tidak kira sama ada antara lelaki dengan lelaki atau wanita dengan wanita atau lelaki dengan wanita ..
3. Boleh mempengaruhi ke arah kebaikan - Rakan yang baik , dia boleh mempengaruhi kita untuk melakukan perkara yang baik .. perkara yang boleh mendekatkan diri kita dengan Allah ..
4. Setia kepada Allah - Rakan yang setia kepada Allah sudah pasti dia akan setia dengan kita .. Hal ini kerana dia sangat menjaga hubungannya dengan Allah dan tidak hairanlah dia akan setia dengan kita ..
5. Taat kepada ibu bapa - Rakan yang taat kepada ibu bapa mereka , pasti akan mengajak kita untuk turut serta menghormati ibu bapa .. Bukan setakat ajak-ajak ayam tetapi boleh merangsang kita untuk terus menghormati ibu bapa ..

Saya rasa itu sahaja yang saya dapat kongsi daripada apa yang saya pelajari .. Alhamdulillah .. Maaf jika ada menyinggung sesiapa .. Artikel ini adalah nukilan saya sendiri , tiada ciplak dari mana-mana , hanya daripada pembelajaran saya , dan tiada kaitan sama ada yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia .. Maaf juga kalau tersalah , ilmu saya masih cetek , masih belajar lagi .. Doakan saya :)

Assalamualaikum :)

Tuesday, December 20, 2011

Now :)(:

Salam .. 
nak atau taknak ..
aku mesti kena buat .. 
huhh .. 
rasenye agak membebankan tapi ..
mungkin ade faedah disebaliknya ..
kbai ..

Saturday, December 17, 2011

Rindu yang melanda diri

Salam ..
ermm tak payah lah mukadimah segala bagai ..
aku terus je ..

sebenarnya aku memang ..
sumpah aku rindu dia ..
aku tahu mungkin salah aku dia jadi mcm ni ..
tapi percaya laa ..
aku hanya sayang dia sorang je ..
hmm ..
aku rindu dia .. 
aku taktahu lg nak buat ape ..
haiish .. tu jelaa .. ta nak taip banyak-2 ..
salam :'(

Friday, December 16, 2011

Lame tak berblog <--Kesalahan bahasa

Salam
dah lame jugak aku tak update blog ni ..
atas sebab-2 tertentu ..
STPM aku dah habis pada 14 Dis .. Now baru update blog ..
selama 2 hari selepas exam ape yang aku lakukan adalah ..
mengemas bilik aku yang agak kecik ni ..
*syukur ade bilik*
kemas punye kemas , aku upgrade katil ..
tapi macam kelakar ..
katil warne PINK ..
hahaha .. tak boleh tahan ..
nak buat mcm mane an .. bedal jelaa ..
dalam bilik ni tinggal ape je skrg ni ..
yang ade cume katil , 2 almari , 2 kipas ..
itu sahaja termasuklah bantal dan selimut ..
ahaaa .. pocot toi !!
tapi ape pun syukur ..
tu je kowt utk entryy kali ni ..


Pertanyaan : Bila i/c aku nak siap nihh ?? lame toi !!
::salam::